Hamilelikte Ultrason: Kaç Adet ve Ne Zaman Yaptıracaksınız?

Tebrikler! Hamilelik testi pozitif çıktı ve annelik yolculuğunuz başlamak üzere. Ama artık haberin doktorunuz tarafından onaylanmasının zamanı geldi. Sonogram olarak da bilinen ultrason , ses dalgalarını deriden rahme göndermek için bir dönüştürücü kullanır.

Ses dalgaları fetustan yansıyarak bebeğin görüntüsünü oluşturur. Ultrason genellikle bir ultrason teknisyeni veya OBGYN tarafından gerçekleştirilir ve yalnızca geçerli bir tıbbi endikasyon olduğunda yapılmalıdır.

Çoğu ebeveyn için genellikle erken bir dönüm noktası olarak görülse de, ultrasonun asıl amacı bebeğin gelişimini kontrol etmek, genetik anormallikleri tespit etmek ve rahim, plasenta ve amniyotik sıvıyı incelemektir. Bu kılavuzda, kaç tane ultrasona ne zaman gireceğinizi, randevunuzda neler bekleyeceğinizi ve neden iki standart ultrasondan daha fazlasına ihtiyaç duyabileceğinizi tartışacağız.

Hamilelikte Kaç Ultrason Yapılır?

Ultrasonlar çoğu hamile kadın için doğum öncesi bakımın düzenli bir parçasıdır . Doktorların hamile bir annenin ve gelişmekte olan fetüsün sağlığını izlemesinin etkili bir yoludur. Sağlıklı kadınların çoğu hamilelikleri sırasında iki ultrasona tabi tutulur: biri ilk üç aylık dönemde, diğeri ikinci üç aylık dönemin ortasında. Ancak her hamilelik benzersizdir ve yaşınıza, kilonuza, tıbbi geçmişinize ve diğer faktörlere bağlı olarak daha fazla ultrasona ihtiyacınız olabilir. Ultrasonlarda herhangi bir sorun varsa veya fetüsün boyutunda bir tutarsızlık varsa, ultrasonun tekrarlanması gerekir.

İlk Ultrasonunuz

İlk ultrasonunuza “buluşma” veya “yaşama” ultrasonu denir ve hamileliğinizin 11 ila 14. haftaları arasında yapılır. Adından da anlaşılacağı gibi, ilk ultrasonunuz, doktorun bebeğiniz için bir son tarih belirlemesidir. Bu süre zarfında onlardan şunları da bekleyebilirsiniz:

  • Fetal kalp atışını kontrol ederek hamileliği doğrulamak
  • Bebek sayısını tespit etmek
  • Dış gebelik olup olmadığını kontrol etmek
  • Trizomi 21 (Down Sendromu), Trizomi 13 ve Trizomi 18 gibi genetik bozuklukların taranması

Hamileliğinizin yüksek riskli olduğu düşünülüyorsa 6 ila 8. haftalarda ultrason uygun olabilir. Bu kadar erken bir ultrason, doktorunuzun bebeğinizin kalp atışını, embriyonun yerini ve yumurta sarısı kesesinin boyutunu kontrol etmesine yardımcı olabilir. Büyük olasılıkla transvajinal olarak veya vajina yoluyla yapılacaktır. Bebeğin karın ultrasonunun alınamayacağı kadar küçük olması durumunda transvajinal ultrason kullanılır. Tıbbi geçmişiniz, yaşınız, önceki düşükleriniz veya mevcut komplikasyonlarınız nedeniyle erken bir ultrason gerekli olabilir.

İkinci Ultrasonunuz

İkinci ultrasonunuz veya anatomi taramanız yaklaşık 18 ila 23. hafta arasında yapılır. Bu ultrason bebeğin hayati organlarının büyümesini ve plasentanın konumunu kontrol etmek için yapılır. Bu süre zarfında bebeğin biyolojik cinsiyetini de öğrenebilirsiniz. Eğer sürpriz olarak kalmasını istiyorsanız ultrason teknisyeninize ve doktorunuza önceden haber vermeyi unutmayın. Teknisyeniniz gerekli görüntüleri ve ölçümleri aldıktan sonra, kadın doğum uzmanınız bunları konjenital kalp kusurları veya yarık dudak veya damak gibi anormallikler açısından inceleyecektir. Her şey normal görünüyorsa ve hamilelik sırasında başka bir sorun yoksa, bir dahaki sefere bebeğinizi doğum odasında göreceksiniz!

Üçüncü Trimester Ultrasonunu

Anne adaylarının çoğu üçüncü trimesterde ultrasona girmeyecektir. Ancak bazı kadınlara, özellikle de hamileliği yüksek riskli olanlara ek ultrasonografi yapılması önerilir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde, gebelik diyabeti ve preeklampsi gibi durumlarda çok fazla veya çok az büyüme riski varsa, bebeğin boyutunu izlemek için ultrasona ihtiyaç duyulabilir . İkiz, üçüz veya diğer kat bebekleri bekliyorsanız, onların büyüme ve gelişimini kontrol etmek için muhtemelen daha fazla ultrasona tabi tutulacaksınız.

3D ve 4D Ultrason
Tüm hamileliğiniz boyunca bebeğinizin sağlığını izlemeye yardımcı olmak için 3D ve 4D ultrason seçenekleri de vardır. 3D ultrason, fetüsün üç boyutlu görüntüsünü sağlar ve teknisyenin fetal anatominin yükseklik, genişlik ve derinlik gibi yönlerini görmesine olanak tanır. Ayrıca yüz anormalliklerini veya nöral tüp kusurlarını tespit etmek için de kullanılabilirler.

4D ultrason, 3D ultrasona benzer ancak bebeğinizin vücut hareketlerini gerçek zamanlı olarak ekranda görselleştirebilirsiniz. 4D ultrasonlar yalnızca belirli bir tıbbi nedenin olması durumunda kullanılır. Mevcut kanıtlar, her türlü teşhis amaçlı ultrasonun (2D, 3D ve 4D) hem anne hem de gelişmekte olan bebeği için güvenli olduğunu göstermektedir. Radyasyon içermese de uzmanlar, obstetrik ultrasonun tıbbi olmayan amaçlarla kullanılmasını önermemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir