Gebeliğin Yaygın Olmayan Belirtileri Neler?

Gebelik, bir kadının yaşamında önemli bir dönemdir ve genellikle belirli belirtilerle ilişkilidir. Ancak, gebelikte ortaya çıkan yaygın olmayan belirtiler de mevcut olabilir. Bu belirtiler, her kadında farklılık gösterebilir ve beklenmeyen değişikliklere işaret edebilir. Bu makalede, gebelikte yaygın olmayan belirtiler ele alınacak ve bu belirtilerin ne zaman endişe verici olabileceği incelenecektir.

1. Baş Ağrıları:
Bazı kadınlar, gebelikleri sırasında migren benzeri baş ağrıları yaşayabilirler. Hormonal değişiklikler, bu tür baş ağrılarının ortaya çıkmasında etkili olabilir. Ancak, baş ağrıları şiddetliyse veya uzun sürüyorsa, bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.

2. Bulantı ve Kusma Dışında Şikayetler:
Gebelikte mide bulantısı ve kusma yaygın olabilir, ancak bazı kadınlar farklı şikayetler yaşayabilir. Örneğin, aşırı tükürük salgısı, nadir görülen bir belirti olabilir ve gebeliğin bir belirtisi olabilir.

3. Boğazda Yanma Hissi:
Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) gebelikte artabilir ve bu durum boğazda yanma hissi, özellikle de hamilelik ilerledikçe ortaya çıkabilir. Bu belirti, diğer sindirim sorunlarıyla birlikte düşünülmelidir.

4. Göğüslerde Ağrı Dışında Değişiklikler:
Gebelikte genellikle göğüslerde ağrı ve hassasiyet görülür, ancak bazı kadınlar beklenmeyen değişiklikler yaşayabilir. Örneğin, göğüs uçlarında renk değişiklikleri veya kaşıntı, gebeliğe özgü belirtiler arasında sayılabilir.

5. Yüzde Renk Değişiklikleri:
Melazma veya koyu lekeler genellikle yüzde, özellikle de üst dudak bölgesinde, gebelik sırasında ortaya çıkabilir. Bu pigmentasyon değişiklikleri, hormonal dalgalanmaların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.

6. Vajinal akıntınız değişir
İlk birkaç ayda sarımsı beyaz bir vajinal akıntı fark edebilirsiniz. Genellikle hormon dalgalanmalarından kaynaklanır ve vücudunuzun enfeksiyonları uzak tutma yöntemidir.

7. Garip rüyalar görürsünüz
Hamilelik, uyku düzeninde ve beyninizin bilgi ve duyguları işleme biçiminde değişiklikleri tetikler. Daha tuhaf ve daha canlı rüyaların yanı sıra bunları daha iyi hatırlamayı da bekleyin!

8. Daha çok salya var!
Hamilelik sırasında tükürük üretimi artar, bu nedenle yastığınıza biraz salya akması normaldir.

9. Burun kanaması
Bazı hamile kadınların yaşadığı burun kanamalarının da nedeni hormonlardır. Bunlar genellikle evde idare edilebilir, ancak kanama 10 ila 15 dakikadan uzun sürerse veya baygınlık hissederseniz tıbbi yardım isteyin.

10. Göğüslerde yanma hissi var
Kadınlar sağ memelerinin altında yanma hissi yaşayabilirler. Çoğu durumda kaburga ağrısının nedeni zararsızdır. Büyüyen bebek, rahimdeki konumu nedeniyle sıklıkla kaburgaların etrafında ağrı ve sızılara neden olur . Daha ciddi bir şeye işaret ediyor olabilir diye doktorunuzla bu konuyu konuşun.

11. Dişleriniz sallanıyor
Yıllar önce kadınların hamilelik sırasında dişlerini kaybetmesi yaygın bir durumdu . Daha iyi beslenme ve diş bakımı, bunun daha az olası olduğu anlamına gelir, ancak hormonal değişiklikler ağızdaki asitliği artırarak çürüklerin artmasına neden olabilir. Ağızdaki bağların ve kemiklerin hamilelik sırasında gevşeyebileceği, dolayısıyla bazen dişlerin sallanabileceği doğrudur, ancak doğru bakımla düşmemeleri gerekir.

12. Benler ortaya çıkabilir veya boyutları artabilir
Bu, hamilelik nedeniyle vücudunda artan kan akışının bir yan etkisidir.

13. Bacak ağrısı
Hamilelik sırasında vücudunuzun her yerinde kramplar olacaktır; hatta bazen bacaklarınız ve kollarınız bile ağrıyabilir. Bunun nedeni elektrolit dengesizliği, vitamin eksikliği veya sizi bebeğin büyümesine hazırlamak için eklemlerinizin ve bağlarınızın gevşemesi olabilir.

14. Ruh hali
Hamilelik sizi kısa sürede karamsar ve huysuz hale getirebilir; Bunun nedeni hormonal değişimdir. Hamileliğiniz boyunca duyguların artması normaldir, bu da duygularınızın her yerde olacağı anlamına gelir. Hamilelikte birdenbire sevdiğiniz kişiyi küçümseyebilir ve daha önce hiç hoşlanmadığınız bir kişiyle konuşmak isteyebilirsiniz.

15. Tuhaf yiyecek istekleri
Genellikle zararsızdır, bazen aşerme beslenme eksikliğine işaret edebilir. Eğer canınız özellikle tatlı çekiyorsa öncelikle protein yemeyi deneyin. Eğer canınız toprak, tebeşir veya madeni para gibi gıda dışı maddeler çekiyorsa “pika” adı verilen bir rahatsızlığınız olabilir ve sağlık uzmanınıza başvurmalısınız.

Sonuç:
Gebelikte yaygın olmayan belirtiler genellikle normal bir gebelik sürecinin bir parçasıdır. Ancak, her kadının vücudu farklı tepkiler verir, bu nedenle beklenmeyen değişikliklerde bir sağlık uzmanına başvurmak her zaman önemlidir. Gebelik sürecinde herhangi bir endişe durumunda, bir sağlık profesyoneli rehberlik edebilir ve gerekirse ileri değerlendirme yapabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir